De historische waarde van deze plek is fascinerend
Karin en haar man Robbert werken, net zoals vele anderen tijdens deze tweede lockdown, ‘vanuit huis’. Samen met hun twee kinderen, die nu online les krijgen, wonen ze sinds april 2020 op Landgoed Sancta Maria. Tijdens een korte wandeling doet Karin telefonisch haar verhaal over waarom zij en haar man kozen voor het bouwen van hun huis aan de Bernadettelaan.
Karin en Robbert hebben jaren in het buitenland gewoond. Na zeven jaar Azië (Indonesië en Singapore) en zeven jaar België (Antwerpen), leefde het idee om terug te keren naar Nederland. Omdat ze graag aan de kust wilden wonen, werd er gekeken naar een plek tussen Wassenaar en Haarlem. Ook was het hun wens om zelf een huis te bouwen. In 2016 kwamen zij voor het eerst op Landgoed Sancta Maria terecht en in 2017 hakten ze de knoop door om het avontuur aan te gaan en een huis te gaan bouwen in Noordwijk. “We hadden in Antwerpen ons herenhuis volledig zelf gerenoveerd, gestript en helemaal opnieuw opgebouwd. Dat was erg leuk, maar we waren wel gebonden aan de ruimtes, waardoor we niet alles konden doen wat we wilden. Hier op Sancta Maria konden we zelf gaan bouwen. We wilden bovendien graag weer wat anders en een modern huis bouwen”, aldus Karin.
Het echtpaar ging in zee met het Belgische bedrijf Vlassak- Verhulst, een trendsetter in exclusieve villabouw. Dit was voor Karin en Robbert ook een keuze die praktisch gezien goed uitkwam, omdat het bedrijf vlakbij Antwerpen is gevestigd en zij daar toen woonden. “Na de eerste ontmoeting hadden we meteen een goede klik met de architect. Hij wist direct wat we wilden. Bijna 95 % van de eerste tekening klopt met hoe het nu is geworden.
Hij vertaalde de wensen die wij in ons hoofd hadden.” Vlassak-Verhulst heeft alles onder één dak en leverde de bouwbegeleiders en onderaannemers. De binnenkant deden ze eigenhandig; interieur, vloeren, kleuren en ook de keuken hebben ze zelf bedacht.
Hun grote witte moderne huis is gebouwd op een kavel dat uit twee delen bestaat; er loopt een sloot door het kavel heen. Het vierkante huis is voorzien van speelse houten accenten. Tijdens de bouw is geprobeerd zo veel mogelijk bomen te behouden en rond het huis is veel ruimte gecreëerd voor de kinderen. In het achterste gedeelte is een zwemvijver gemaakt en een kunstgrasveldje neergelegd, waar zoonlief iedere dag voetbalt of hockeyt met de kinderen uit de buurt. Ook is er een ingebouwde trampoline in de tuin te vinden.
“In het interieur zie je elementen terug van landen waar we hebben gewoond of waar we vakantie hebben gevierd. Zo zie je in ons huis een paar Aziatische elementen terugkomen. De houten keuken is van meerpalen – leuk omdat je bij zee woont - en geeft gelijk een warm gevoel als je binnenkomt. Er hangt ook een opvallende lamp (grote bol), die we zelf in Shanghai hebben gekocht. Het natuursteen dat we gebruikt hebben in de keuken en als wand hebben we zelf in Verona (Italië) uitgezocht. Wat we verder graag wilden, was vooral een praktisch huis met een simpele indeling. Het huis heeft vier slaapkamers en vier badkamers. De benedenruimte is gecentreerd rond de keuken. Verder is er een woonkamer met apart kantoor, een bijkeuken en een aparte ruimte voor de wasmachine en dergelijke. Het is voor ons belangrijk dat we alle ruimtes in het huis gebruiken.”
Karin vindt zichzelf enorm bevoorrecht dat ze hier mag wonen. “Het is hier echt prachtig, dichtbij zee en veel faciliteiten. De historische waarde van deze plek is bijzonder fascinerend. Ik ben nu met een studie cultuurgeschiedenis begonnen en dan komt het allemaal zo samen; je eigen huis bouwen, dichtbij zee en de historie. Voor de kinderen is het ook een groot feest om hier te wonen. Het is super veilig en er wonen veel kinderen. Het is hier gewoon geweldig.”